Celulózový macerát z lekárenstva a farmácie na webe II.

Článok určený lekárenským profesionálom.

Výber zaujímavého diania vo farmácii a lekárenstve z rôznych webových zdrojov.

ŠUKL poučuje v pdf

Základný prehľad o činnosti ŠUKL na poli zdravotníckych pomôcok. Základný je dôležitým atribútom.

Prednáška vedúceho sekcie ZP ŠÚKL MUDr. Mareka Slávika spojená s prezentáciou “Úloha ŠÚKL pri uvádzaní ZP na trh a do prevádzky v SR” určená pre študentov špecializačného odboru „Zdravotnícke pomôcky”.

ŠÚKL: Úloha ŠÚKL pri uvádzaní ZP na trh a do prevádzky v SR.

Zaujímavé kontraindikácia

Interakcie a kontraindikácie sú o súvislotiach, ktoré prináša liečba.

…investigation of platelet activity and some large retrospective registry studies have suggested that proton pump inhibitors interact with clopidogrel to attenuate its antiplatelet effects.

Coprescription of clopidogrel and proton pump inhibitors — Small et al. 341 — bmj.com

Vysoký tlak zo znečistenej vody

Gastroenteritis from drinking water contaminated with E coli O157:H7 and Campylobacter was associated with an increased risk for hypertension, renal impairment, and self reported cardiovascular disease.

Long term risk for hypertension, renal impairment, and cardiovascular disease after gastroenteritis from drinking water contaminated with Escherichia coli O157:H7: a prospective cohort study — Clark et al. 341 — bmj.com

Farmakoekonomika: Orphan drug

Lieky na zriedkavé choroby môžu stáť zdravotníctvo viac ako by sme si mysleli.

The most surprising revelation in this week’s BMJ is that there’s a website that lists drugs that can be “orphaned” and exploited for profit. In an open letter to Britain’s prime minister, 21 neurologists and paediatricians call for an urgent review into the pricing of orphan drugs (doi:10.1136/bmj.c6466). Legislation meant to encourage development of new treatments for rare diseases is instead severely limiting availability of existing treatments, they say, costing the taxpayer unnecessary millions and reaping massive profits for drug companies.

Stop exploiting orphan drugs — Godlee 341 — bmj.com

K termínu Orphan drug viac na Wikipedii. Teda, ak je Wikipedia vôbec vhodným miestom na rozširovanie vedomostí pre farmaceutického profesionála. 😉

Maďarsko útočí na vlastnícke vzťahy lekárni

V Maďarsku si povedali: Keď lekárne lekárnikom, tak nech to stojí za to. Zákonom vytrieskame zmenu vlastníkov zhruba v 1.200 lekárňach. A celé súčasné európske podnikateľské právo sa postaví do pozoru a v tichosti zasalutuje. O dianí v Maďarsku informujú kolegovia z Komárna:

Ministerstva národných zdrojov MR hovorí aj o sprísnení podmienok otvárania nových lekární, napríklad podľa počtu obyvateľov v určitom regióne alebo podľa ich vzdialenosti. Okrem toho by od roku 2014 mal vlastniť 51%-ný podiel lekárne tam pracujúci farmaceut. Vlastníctvo by sa výlučne vzťahovalo len na jednu lekáreň. Zákon by prinútil investorov vlastniacich viacero lekární na ich predaj, respektíve do „vačkových“ zmlúv s lekárnikmi, tvrdia predstavitelia zväzu.

Apothéka.sk | Magazín zameraný na lekáreň, zdravie a lieky

Kým ešte pred pár dňami sa zdalo, že maďarské siete lekárni ochráni prirodzené podnikateľské prostredie garantované príslušnosťou Maďarska k európskym demokraciám, medzičasom už je ústavné právo v troskách.

Na záver treba už len poznamenať, že ak prejde novela, prekážkou nebude ani jej retroaktívny účinok. Premiér Viktor Orbán totiž ukázal aj ústavnému súdu, kto vládne. Ústavný súd mu zákony rušiť nebude. Ani keby boli retroaktívne. O odobratí niektorých právomocí ústavnému súdu rozhodla maďarská parlamentná väčšina. Apothéka.sk | Magazín zameraný na lekáreň, zdravie a lieky.

Súvisiace: Celulózový macerát z lekárenstva a farmácie na webe I.

Share Button

Vložte komentár