O sebaobhajovaní a tom ako “Moc kecáte!” pri vybavovaní reklamácii

Vo filme Last Action Hero je jedna kongeniálna scéna, kde chalan vyčíta Arnoldovi: “Moc kecáš!” Túto pravdu by si mali uvedomiť všetci, ktorí boli pri niečom nepríjemnom prichytení.

O týždenníku Reflex pobehuje aktuálne po všetkých možných sociálnych sieťach odkaz na nasledujúci text:

O profesionalitě, kterou pan Lindaur předvedl, se nebudu rozepisovat, za vše hovoří naskenovaný článek z Reflexu. Jen upozorňuji, že fixou označené pasáže vykazují naprostou shodu s originálem Jany Bébarové. Nikoliv parafrázování, ale kopii každého písmenka.

Žádal jsem od vedení časopisu a kulturní rubriky vysvětlení a veřejně publikovanou omluvu. Brzy přišla osobní omluva autora článku, byť ospravedlnění, že „uvedení zdroje se ztratilo v překladu“ dost dobře nedokáži pochopit. Byla slíbena i ona veřejná omluva v následujícím vydání. Ale ani v následujících třech číslech (a ani na webových stránkách) se žádná neobjevila.

Ztraceno v překladu | 25fps.

A nasleduje dlhočizné, ako hokej na 3 tretiny, sebaobhajovanie sa, ospravedlňovanie, prisľubovanie a odsľobovanie a zasľubovanie.

Na jeho šírení si priam zgustli mnohí z nás, ktorí vieme ako taký virál funguje. A tak ho aj hojne polievame, aby pekne rástol.

Podobne nedávno v Čiernych ovciach. Objednali si detskú vysokú stoličku s poťahom so zvieratkami a poslali s balónikmi. Zákazníčka bola evidentne fixovaná na zvieratká a balóniky nechcela. Obchodník sa  s ňou naťahoval a naťahoval, až dostal pokutu. Mohol povedať: “Prepáčte, pošlite to späť, pošleme vám peniaze aj tú stovku navyše za poštovné a mrzí nás, že sme vám skomplikovali život.” Balónikovú sedačku mohol dať následne do zľavy a pri marži práve tých 100 Kč, by získal navyše “akciu”. A ešte navyše k reklamačným podmienkam mohol pripísať príbeh s dobrým koncom. Áno, nezarobil by práve na tomto tovare. No hlavne by si nepokazil povesť a v porovnaní s pokutou by bol v hlbokom pluse. Navyše by získal ďalší originálny obsah pre svoj web.

Zle sa stalo, ak sa dá a chce napraviť, treba ho napraviť rýchlo a prehľadne. Ak sa nedá, či nechce naprávať, treba vec ukončiť rýchlo a aspoň neutrálne (ak nie zásadne) v prospech zákazníka. Správne veľkorysé reklamačné podmienky môžu zákazníkom dodať pocit istoty a bezpečia.

Čítajte aj môj starší súkromný článok: Naprávanie chýb je vecou charakteru

Share Button

Vložte komentár