Pasce návodu

Proces vyžaduje aby bol vykonávaný podľa návodu. Užívateľ odmieta študovať návod. Ak si ho prečíta, neriadi sa ním. Užívateľ dôjde k logicky správnemu záveru, že navrhnutý proces je na hovno. Nasleduje požiadavka na zmenu procesu tak, aby ho bolo možné vykonávať bez potreby návodu. Nový proces popíšete v novom návode.

Ako tvorca návodu ste spadli do pasce.

Výkonný pracovníci strávia vždy roky času dumaním nad tým, ako systém zmeniť, aby sa ochránili pred zavedením zmeny. To je prvá pasca návodu – návod je nositeľom zmeny. Akonáhle vytvoríte proces a popíšete ho v návode, ste nositeľom zmeny a zmenu nemá nikto rád.

A čo návod, ktorý len popíše existujúci stav procesu? Zdalo by sa, že  zavádzaniu zmeny sa vyhneme, takže do pasce nespadneme. Ale kdeže!  Tou pascou v tomto prípade je, že návod je nositeľom kvantifikácie procesu. Či už priamo alebo nepriamo dáva každému procesu objektívne kritériá a umožňuje meranie výkonnosti. A hodnotenie vlastnej výkonnosti nemá nikto rád.

Už roky sa zaoberám optimalizáciou pracovných procesov v lekárenstve a ich popisom a spomenuté pasce mi vychádzajú na povrch neustále a opakovane.

Na ich prekonanie existuje viacero bezpečnostných opatrení. Jedným z nich je vloženie spätnej väzby.  O nej v pokračovaní.

Share Button

Vložte komentár