OTC lieky mimo lekárne – jedna zbytočná iniciatíva

Iniciatíva ministerstva financií umožniť predaj voľnopredajných liekov mimo lekárne je smiešna a vo svojom obsahu aj zbytočná iniciatíva.

Prečo smiešna? Nie je nad to, keď sa inžinier ekonómie zosmiešňuje ako odborník na farmakológiu

Lekárne sa boja o monopol. Ibalgin možno kúpime aj v potravinách | Slovensko | ekonomika.sme.sk
Miklošov rezort vylučuje, že by sa ohrozilo zdravie či bezpečnosť pacientov. Už to, že tieto lieky nemusí odporučiť lekár, je podľa ministerstva financií dostatočný argument nato, aby mohli byť dostupné aj mimo lekární.

Myslím, že to je vlastne nekomentovateľné. Už len keby minister Galko navrhol úpravy v DPH a reformu podvojného účtovníctva pripravilo ministerstvo poľnohospodárstva.  A možno to nie je až taký zlý nápad. Čo keby farmaceuti pripravili novelu poľovníckeho zákona?

Ten vtip o magisterských a inžinierskych riešeniach poznáte? Cestovali vlakom, skupina inžinierov a skupina magistrov…

Dosť bolo srandy na účet kompetenčného zákona. Teraz k tomu, prečo je to zbytočná iniciatíva.

Skladovanie chce rezort financií vyriešiť zavedením podmienok, ktoré sú podobné ako pri lekárňach.

„Predajne voľnopredajných liekov by boli registrované a podmienky v nich overené a pravidelne kontrolované Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv,“ povedal Jaroš.

Za veľkosť nákladov prevádzkovania lekárne môžu hlavne tvrdé požiadavky zákona na kvalitu.  Celé zdravotníctvo je drahé práve pre tento tlak na kvalitu. Ak majú byť predajcovia konkurencieschopný, musia mať rovnaké podmienky. Teda aj legislatívny tlak na kvalitu uskladnenia, kvalitu poskytovaných informácii musí byť rovnaký.

Pri takto správne nastavených podmienkach sa v ČR ukázalo, že predajcovia “vyhrazených léčiv” nemajú priestor na cenovú vojnu s lekárňami. Takže zlepšenie dostupnosti? Ak budú podmienky nastavené rovnoprávne pre všetkých súťažiteľov (a to musia, sme v EU), skoro nikomu sa do toho neoplatí ísť.  Žiadna česká lekáreň nerieši ako svojho konkurenta v oblasti OTC niečo iné ako lekáreň.

Navyše pre lieky platí, že argumenty o “potrebe zvýšenia dostupnosti” a “tlaku na cenu” sa u liekov v praxi vylučujú. Alebo pre zákazníka platí jedno, alebo druhé, nikdy nie súčasne. Alebo potrebuje analgetikum akútne a teda za každú cenu hlavne rýchlo, alebo má čas na doplatkovú turistiku. To znamená, že alebo potrebuje liek dostupný, alebo lacný.  To je prosto povaha lieku. Je to tovar, ale má svoje vlastné atribúty.

Vzdelaní ekonómovia vedia, že sa to dá dokonca spočítať a veličina sa volá cenová elasticita. Ja teda nechcem ekonómov poučovať, predsa len som len jednoduchý farmaceut. Ale jedným z atribútov pôsobiacich na cenovú elasticitu nepriamo úmerne je  vplyv mimoriadnej hodnoty. Fakt nechcem poučovať ekonómov, veď viete – jednoduchý farmaceut, ale zdravie má atribút mimoriadna hodnota skutočne vysoký.

Takže čo týmto návrhom ministerstvo financií sleduje?  Tlak na cenu nebude žiadny – ak by aj zo strany pacienta bol, nie je na znižovanie priestor na strane prevádzkovateľa.   Kde nie je priestor, dostupnosť nenastáva. Takže budeme mať zákonnú úpravu, ktorej prínos málokto reálne pocíti. Naopak, skúsenosť hovorí, že čím viac písmen v zákone, tým väčšie pokušenie ako si tieto písmenka filištínsky priohnúť.

Slovníček pojmov:

OTC – lieky predávané bez receptu
“Vyhrazená léčiva” – pojem českej legislatívy – podmnožina, výber asi 230 liekov, ktoré môžu byľ predávané aj mimo lekární.

Disclaimer: “Vyhrazená léčiva” sa v ČR  na celkovom objeme predaných liekov v 4. štvrťroku roku 2009 podieľali  7,89% (dáta  SUKL-ČR sú bez ohľadu na to, či boli tieto “vyhrazená léčiva” predané lekárňou, alebo predajcom vyhrazených léčiv).  Každé vyvedenie obratu (čo i len v hodnote jedného Eura)  z lekární znamená zníženie obratu lekární. Preto žiaden prevádzkovateľ lekárne ani zamestnanec lekárne nemôže s radosťou  v hlase a úsmevom na perách vítať tento ministerský návrh. Ani ja nie.

Share Button

Vložte komentár