Osveta o generickej substitúcii chýba ako inzulín diabetikovi

Diabetik bez inzulínu chradne, kazia sa mu orgány, rozpadáva nervový systém, nevábne vonia dych. Rovnako generickej substitúcii chýba osveta zo strany lekárnikov.

Generická substitúcia je náš profesný nástroj. Bez osvety a vzdelávania pacientov sa rozpadáva až ostane ležať na ulici bez známok života zo smradom rinúcim sa z našich úst.

2. Lekár je pre Slováka modla. Čo povie, to platí. Pritom podľa minuloročného prieskumu ZZP až 38% lekárov predpíše pacientovi liek bez bližších informácií a dôvodov. A pokiaľ ide o ceny liekov, až 59% lekárov neposkytuje žiadne informácie o cenách liekov. A aj napriek tomu, že vyše 70% respondentov si myslí, že lekári sú neprimeraným spôsobom ovplyvňovaní farmaceutickými spoločnosťami k predpisovaniu určitých liekov a zhruba rovnaký počet si myslí, že lekári sú od farmafiriem finančne motivovaní k predpisovaniu konkrétnych liekov, váha bieleho plášťa je vyššia.

Podobný prieskum ako vyššie zisťoval aj dôveru pacientov v lekárnika. Pre 90% opýtaných sú to kvalifikovaní odborníci (a tiež nosia biele uniformy). Aj napriek tomu veria viac lekárom. Súboj dvoch bielych plášťov v hlave pacienta vyhráva väčšinou lekár. Problém je, že to nemusí vždy znamenať aj víťazstvo pre pacienta…

Zmätený pacient | Tomáš Schuchmann | Blogy | eTREND – expert na ekonomiku a financie.

Nie, nie je to šprint s cieľom po troch metroch. Nie, osveta nie je ako antibiotiká. Po 5-7 dňoch vylieščný z angíny.

Osveta o generickej substitúcii je ako kvalitne kompenzovaný diabetes. Komplexná súčinnosť jednotlivých osvetových a vzdelávacích nástrojov spolu s doživotným pripomínaním diétnych opatrení.

Ako s tým diabetom, nástrojov na podporu informovanosti o generickej substitúcii je milión+1.

Nechcem sa nateraz pýtať čo pre nás robí niekto iný, napríklad Komora. Dnes na týchto stránkach začínem s doživotnou terapiou. Takže sa opýtam len jednu otázku:

Aké nástroje na podporu generickej substitúcie používate vy konkrétne vo vašej lekárni?

Share Button

Vložte komentár