Flash na stránkach je už aj v indexe Google

Od začiatku júla 2008 začal Google indexovať aj Flash a zaraďovať do výsledkov vyhľadávania aj informácie nájdené vo Flashových animáciách.

Aktuálne je Google schopný indexovať vo flashových animáciách len text. Sám Google odporúča, aby sa informácie, ktoré nemajú biť indexovateľné nachádzali vo forme Flash ako obrázky.

Osobný pohľad

Problém technológie Flash na stránkach vidím v dvoch rovinách:

  1. Prístupnosť obsahu vo forme Flash pre návštevníka stránok
  2. Použiteľnosť stránok z pohľadu cieľov návštevníkov stránky
  3. Nový priestor pre SEM

Prístupnosť nie je len o hendikepovaných (hlasové čítačky pre nevidomých, zjednodušené ovládanie myšou…). Je to aj o tom, koľko návštevníkov stránok nemá daný modul nainštalovaný do prehliadača. Keď sa pozriem na štatistiky stránok ktoré som spravoval alebo spravujem, výskyt flash modulu je ledva na 50-60% návštevníckych počítačov. To znamená, že pre 40% návštevníkov je Flash neprístupný, neviditeľný, informácie neexistujú.

Druhou rovinou je zabezpečenie cieľov návštevníka na stránke. Návštevníci sú netrpezliví, chcú vidieť okamžite to, pre čo prišli na stránku. Akákoľvek animácia, video je z tohoto pohľadu zdĺhavé. Preto informácie rýchleho kontaktu patria jednoznačne do štrukturovaného textu, najlepšie konským písmom, najlepšie zvýraznené. Naopak, animácie, rozšírená grafika  sú ideálne na následnú prácu s užívateľom. Napríklad na  didaktické účely. Preto Flash na stránky patrí vo forme prezentácii, 3D zobrazenia produktov, inštruktážneho videa a podobne. Teda ako prezentačný nástroj pre  obsah druhej až tretej úrovne.

Treťou rovinou je samotný obsah Flashového objektu. Jeho vnútro je dostatočne neprehľadné na to, aby sa dalo s úspechom využiť ako nástroj pre marketing pre vyhľadávače. Určite vo forme SEO techník a ďalšie riešenia sa určite čoskoro objavia. Tá možnosť sa práve otvorila, tak na ňu treba myslieť a požadovať v tomto duchu riešenia pri návrhu koncepcie rozvoja internetovej prezentácie.

Akokoľvek, od leta 2008 sa stáva Flash štandardnou súčasťou návrhu koncepcie a spracovania webu vrámci riešení vo firme Infolek.

Napísali o téme

Vrámci rešeršnej práce boli nájdené nasledovné zaujímavé komentáre k problematike indexovania Flash objektov:

  • Google umí najít text ve flashových animacích, no potěš V zásadě to opět posune tvorbu webových stránek opět do stavu, který je bohužel vlastní většina reklamních agentur. Ty vytvářejí weby zásadně ve Flashi a jediné co je zajímá je, aby si klient/návštěvník před tím webem sedl na zadek, protože je totálně kůůůůl a kreativní. Neřeší se použitelnost, neřeší se dostupnost obsahu webu, neřeší se nic – hlavně když je to barevné, animované a hraje to.

  • Google začne indexovať Flash V prípade, že máte stránku celú vo flashi je možné, že Vám táto správa veľmi pomôže. Google nielenže zaindexuje text z Vašich stránok ale taktiež získa aj odkazy na Vaše podstránky a tie zaindexuje tiež.

  • Google indexuje flash Či chceme či nie, tým, že Google neindexoval flashový obsah, nepriamo bojoval za prístupnosť webových stránok. Flashovo nevidiaci Googlebot bol po celú dobu hlavným dôvodom, prečo sa pre flashové stránky robili textové alternatívy. Prístupnosť stránok bola len vedľajším efektom.

Máte aj vy svoj názor na začatie indexovania Flashu zo strany Google? Sem s ním, do komentárov. Povolené sú aj odkazy na vaše texty  zaoberajúce sa problematikou rozoberanou v článku.

Share Button

Vložte komentár