Ako uvažovať nad objednávaním v prostredí generickej preskripcie

Niekoľko  nahryznutí do rôznych parametrov, ktorými generická preskripcia mení zaužívané zvyklosti v objednávaní.

Expedícia

Za tárou vždy začína objednávkový proces. To čo sa rozhodnem expedovať, to definuje štruktútu objednávky.

Treba sa v pokoji zamyslieť nad každou jednou dvojcou účinná látka+cesta podania , ktoré HVLP je tým preferovaným pre čisto generickú expedíciu.  To by bol ideálny stav, mať na sklade nami preferované generikum v jednej sile a jednej liekovej forme na kilá. Ale takto to rozhodne nefunguje.

Takže začíname: Juchú, my lekárnici za tárou teraz rozhodneme kam siahneme v polici a akú škatuľku pacientovi podáme.

Ale pozor, treba brať do úvahy to, že skutočne generických výdajov je naozaj minimum.  Preto si to ideme trochu komplikovať.

Pacient, ktorý už liek raz užíval, už nie je tak úplne generickým pacientom. Farmakológovia vám povedia viac, ja použijem len jedno zdôvodnenie: Placébo efekt bieleho plášťa a farby škatuľky.  Pre týchto pacientov musíme expedovať ako v ére HVLP preskripcie.  Pomáha nám samozrejme vernosť pacienta nie len k lieku, ale aj lekárni.

Ďalej sú tu rozvetvenia pochádzajúce z našich odborných vedomostí z galenickej farmácie. Treba jasne a úprimne povedať, že nie je možné len tak sa riadiť ministerským odporúčaním. Nad podivnosťou zameniteľnosť bukálnej tablety s enterosolventnou, masti za krém krúti hlavou aj kolega po školskej praxi.

A čo veľkosti balenia? Nuž, ak by boli ceny a úhrady skutočne generické, stačili by nám len malé balenia najmenšej sily. Ale ceny a úhrady nie sú generické, takže do nášho algoritmu musíme zakalkulovať aj optimalizáciu pacientovej peňaženky.

Ako vidíte, farmácia nám už tú radosť z jedného jediného lieku rozdrobila dokonale. Ale to nie je stále koniec. Prichádza ešte ekonomika.

Zákon hovorí, že treba vydať najlacnejší dotupný. Najlacnejší je vágna formulácia, dostupný ešte vágnejšia. Ďalšie rozdrobenie nám spôsobia výpadky v dovoze a negenerický prístup štátu k cenotvore a  z toho vyplývajúce zmeny toho, čo je najlacnejšie generikum.  A samozrejme konkurenčný boj výrobcov generík.

Objednávanie

Aj vy ste sa na začiatku tešili, ako sa nám vďaka generickej preskripcii zredukuje obvyklých 2,5-5 tisíc rôznych sortimentných druhov aspoň o nejakú tisícku?  Ako vidíte už len z tohto letméno nahryznutia, tešili ste sa márne.

Pri expedícii sme si tie kilá jedného HVLP rozdrobili na desiatky rôznych objednávkových položiek. Preto aj generická preskripcia vyžaduje strojom napĺňané objednávkové zoznamy, strojom definované normy zásob.  Je však dôležité, aby počítačové objednávkové algoritmy začali myslieť genericky.

Ergonómia uskladnenie

Doniesť pacientovi liek pred oči a potom z počítača zistiť, že ho musíte poslať so zle vypísaným receptom preč, je horšie, ako dráždiť pavlovových psov bosou nohou. Navyše, niekto ho musí zas uložiť na miesto. Ten liek samozrejme, nie vašu odhryznutú nohu.

Abeceda je stále šikovná vec. Tak prečo sa jej vzdávať? Otázka je iná: Na čo aplikovať abecedné radenie? Na HVLP názov alebo na generický názov?  V rozhodovaní vám možno pomôže zdôraznenie ekonomických rizík pri expedícii lieku podliehajúceho pravidlám generickej preskripcie podľa negenericky vypísaného receptu. O priebežnom samoučiasom efekte pomlčím, veď účinné látky poznáme už dávno.

Tak ako oddeľujeme exspiračné a cenové šarže, je dobré uvážiť oddeľovanie generických” šarží. Veď sú to generiká, tak prečo ich dávať od seba na kilometre ďaleko. Regále s parafarmakami sú inšpiratívne.

Expedícia to uzatvára

A sme opäť za tárou. Tentokrát už pekne po genericky. Ale naozaj myslíme genericky pri expedícii? Možno nám bude chvíľu trvať zbaviť sa zlozvyku ľpieť na HVLP, ak ide o generikum.  Chce to trochu generickej suverenity (znalosť účinných látok podmienkou) a súčasne citu pre placébo potreby nášho pacienta. Nie lekára, ale pacienta, veď ide predsa o generiká.

Nemusím na záver pripomínať, že v dnešnom texte spomenuté informácie okrem ich využitia v zázemí lekárne musíme adekvátne aj odovzdať pacientovi za tárou. Veď aj jednotlivé lekárne sú si k sebe navzájom ako generiká a je len na sile pacientovho placéboefektu, že bude verný práve tej vašej.

Share Button

One Response to “Ako uvažovať nad objednávaním v prostredí generickej preskripcie”

  1. […] Zásuvky na uloženie tabliet nie sú nafukovacie.  Čím toho tam  máte viac, tým sa viac nabeháte pre to ostatné, pacienti dlhšie stoja v rade a tak ďalej a tak podobne. Nabaľuje sa to a snaha mať všetko sa začína obracať proti pacientom.  Ďalšie podrobnosti v predchádzajúcom texte Ako uvažovať nad objednávaním v prostredí generickej preskripcie […]

Vložte komentár