Moderné spravodajské nástroje pri povodiach 2013 v Čechách

Zatiaľ najlepší nástroj na spravodajských weboch som objavil v podobe Krízovej mapy Českej televízie.

Niekoľko dôvodov:

  1. Stará sa o to živý človek.
  2. Silná práca na pozadí.
    1. Dopredu pripravený nástroj, prostredie pre administráciu obsahu.
    2. Cítiť bohaté metadáta.
  3. Známe ovládanie z nástrojov, ktoré ľudia roky používajú.
Web - Krízová mapa ČT

Web - Krízová mapa ČT

Lineárne on-line spravodajstvo, ako ho ponúkajú weby idnes.cz, rozhlas.cz alebo aj lidovky.cz sú faj. Ale len chvíľu. Potom každý jeden zápis umrie v čase. A to je škoda, nie? Akoby nástroje webu 2.0 už neboli dostatočne trendy.

Ako prvý dôvod som dal prácu živého človeka. Lebo akokoľvek si vybudujeme technické nástroje, len vloženie ľudskej práce sa prejaví ako konkurenčná výhoda. Len vloženie ľudskej práce nakoniec užívateľ pocíti ako pridanú hodnotu. Užívateľ cíti, že sa o neho niekto stará len vtedy, ak to robí živý človek.

Áno, ľudská práca je drahá. Zamestnanci sa snažia si všetko uľahčiť a treba ich kontrolovať, motivovať, riadiť.

Keď už sme pri tých technológiách. Neodpustím si ešte dve poznámky. Prvá sa týka priamo kódu, druhá webového marketingu.

Pri prechádzaní rôznych povodňových webov som si všimol, že sa zabúda na úplne obyčajnú prístupnosť a použiteľnosť hypertextových odkazov a obrázkov. Človek sa nakliká a našibrinkuje myšou, kým zistí, kedy klik na obrázok otvorí text a kedy náhľad obrázka.  O problémoch s hover efektom na dotykových zobrazovačoch ani nehovoriac. A ak je klikací obrázok, je užívateľské peklo dokonané.

A výhrada k webovému marketingu? Nuž, tá neuveriteľná propagácia Facebooku a Twitteru na ČT. Na klábosenie a ako podpora diskusných relácii fajn. No čo nájdem na oficiálnej facebookovej stránke ČT o povodiach? Dnes do 12:00 nič. A o pár dní už zasa nič.  A naopak, v hlavnom texte na webe ČT chýba krížové prelinkovanie s krízovou mapou. O špecializovanej facebookovskej stránke na klábosenie o povodniach tak isto ani nechyrovať. Zhrniem to: Chýba tá ľudská práva, ktorá robí z webu “Krízová mapa” užitočný nástroj.

Doplnené 14:00

Zaujímavo vyriešili v meste Kralupy nad Vltavou kapacitné možnosti svojich webových stránok. Keď už tu sú tie Facebooky a Google+, ktoré disponujú neporovnateľne väčšou kapacitou na vyrovnanie záťaže. Ich využitie je pritom rýchle a administratívne jednoduché.

Web Kralupy nad Vltavou

Web Kralupy nad Vltavou

Doplnené 4.6.

Elektronická éra beží dosť dlho na to, aby sme mali k dispozícii na porovnanie rovnaké dáta z rozdielneho času. V aktuálne.cz sa zamysleli a vy tvorili Srovnávací fotografie: Povodně 2002 a 2013.

Web - porovnanie fotografii z rokov 2002 a 2013

Web - porovnanie fotografii z rokov 2002 a 2013

Pod čiarou: Článok bude aktualizovaný, ak sa mi podarí naraziť na ďalší podobne šikovný nástroj. Prípadne do komentárov môžete vložiť vaše návrhy. (Ak vložíte odkazy, komentár sa nestratí, ale počká na moderáciu živého človeka.)

Share Button

Vložte komentár