Celulózový macerát z lekárenstva a farmácie na webe III.

Článok určený lekárenským profesionálom.

Výber zaujímavého diania vo farmácii a lekárenstve z rôznych webových zdrojov.

Verejná diskusia na úrovni EMA o aktívnej kontrole štúdii v ktorých sa využíva placebo ako referenčný prostriedok. Môžete sa stále zapojiť.

European Medicines Agency – News and press release archive – European Medicines Agency opens public discussion on need for active control in clinical trials
The European Medicines Agency (EMA) has published a reflection paper on the need for active control in therapeutic areas where use of a placebo is deemed ethical and one or more established medicines are available. The reflection paper is open for public consultation until 31 March 2011.

Poučenie na chybách iných je najlacnejším poučením. Český SUKL uverejnil prehľad výsledkov kontrol za rok 2010. Pre lekárnikov bude iste zaujímavé, že skoro v 7% kontrol narazili na vzorové “baťohy“. Ktovie koľko by sa objavilo na Slovensku?

Kontrola zdravotnických zařízení v roce 2010, Státní ústav pro kontrolu léčiv
V některých soukromých ambulancích (v 6,7% kontrolovaných ZZ) bylo zjištěno, že lékař jiné odbornosti než praktický lékař, praktický lékař pro děti a dorost, lékař vykonávající pohotovostní službu nebo lékař zdravotnické záchranné služby, vybavuje pacienty léčivými přípravky při poskytování péče. Nebo lékař, který je oprávněný k vybavení pacienta léčivými přípravky, vybavuje pacienty léčivy nad rámec zákonného omezení a od pacientů vybírá pro dodávající lékárnu regulační poplatky a doplatky (porušení § 82 odst. 2, § 8 odst. 1 zákona).

Zaujímavé porovnanie, čo čaká nás v zdravotníctve v roku 2011 aký bude vývoj v USA,by vás mohlo napadnúť po prečítaní prehľadu tamojších zmien:

Medical News: Change Is Coming for the Healthcare Industry
A potential decline in physician office visits, record spending on health information technology, a total redesign of insurance markets, and the creation of accountable care organizations are among the health industry trends in store for 2011, according to a PriceWaterhouseCoopers report.

Rýchlokategorizáciu vakcíny Prevenar-13 bude skúmať dokonca aj Generálna prokuratúra. No ani toho najposlednešieho novinárskeho eléva nenapadlo, prečo prosto Pfitzer neznížil svoju predajnú cenu a tým by podliezol doplatok.  Sám od seba, bez nutnosti trápiť sa s kategorizáciou. Naopak, mohol by tak využiť veľmi zaujímavé PíáR.

Minister Uhliarik zvýhodnil Pfizer | Slovensko | ekonomika.sme.sk
Vec bude skúmať aj Generálna prokuratúra. „Zaevidovali sme podnet 3. januára. Bude pridelený prokurátorovi, ktorý po preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe,“ povedala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Navyše, je to finta s klinickým balením, ktoré absolútne nezodpovedá štandardom moderného lekárenstva. Naopak, vracia nás do čias rozpočítavaných tabliet v hnedých sáčkoch.

# naďalej platí, že pokiaľ chce lekáreň vydať iba jednu dávku z desaťkusového balenia, aby pacient nedoplácal, musí porušiť normatívy vydané Ministerstvom zdravotníctva pre výdaj vakcín

# ak lekáreň objedná pre pacientov bezdoplatkové desaťkusové balenie, koná tak s rizikom, že všetky kusy nevydá a pôjde do veľkých finančných strát.

Po ADC ČÍSELNÍK-u sa problematike vakcín začali venovať aj médiá – ADC ČÍSELNÍK.

Na zaujímavé problémy metaštúdií poukazuje rozbor detailov štúdie o prínosoch ovocia a zeleniny v prevencii úmrtia na srdcovo cievne choroby.  Kým sa sčitovali hrušky s mrkvou a ženy s mužmi, všetko vychádzalo očakávateľne. No stačilo sa na zdrojové dáta pozrieť podrobnejšie a metaštúdia dostáva trhliny.

Medical News: Fruit, Veggies Cut Risk of IHD in Large Study – in Cardiovascular, Prevention from MedPage Today.
When the associations with fruit and vegetable intakes were calculated separately, the inverse association with ischemic heart disease mortality was nonsignificant — but adjustment for cereal and saturated fat resulted in a statistically significant association for fruit (RR 0.95, 95% CI 0.91 to 1.0, P=0.047 for trend).

When the data were analyzed according to sex, a significant reduction was seen only for women, whose risk of dying of ischemic heart disease fell by 15%. In men, the risk of dying decreased by 2%.

Ak aj vás niečo odborné zaujalo, pokojne to pridajte do komentárov.


Share Button

Vložte komentár