Pacienti ako čierne duše

Minulý týždeň som si čosi-kdesi objednával a doručovala mi to Pošta. Celkovo so mnou museli nadviazať kontakt 4x. Pritom dostali zaplatené len raz.  Produktivita práce, za ktorú by sa nemusela hanbiť ani manufaktúrna výroba. A koľkokrát sa u vás otočí jeden pacient, kým konečne dostane svoj liek?

K tej pošte, stalo sa nasledovné:

  1. Prvýkrát mi doručili do schránky papierik, ktorý sa ku mne ale nedostal. Takže balík putoval späť k adresátovi.
  2. Druhýkrát mi zas doručili papierik do schránky, ktorý som si po celodennej práci doma vybral.
  3. Vzápätí, cca o 16:30 som zašiel na poštu a tam môj balík ešte nemali, lebo bol v rozvážkovom aute. Na lístku samozrejme informácia o dostupnosti po 17:00 chýbala.  To bola tretia interakcia so mnou.
  4. No a štvrtá, keď som si na druhý deň konečne pri okienku balík prevzal.

Pre úplnosť musím spomenúť, že pošta 4x interagovala aj s odosielateľom.

  1. Prevzatie zásielky na prepravu.
  2. Vrátenie po neúspešnom doručení.
  3. Opätovné prevzatie zásielky.
  4. Vyplatenie peňazí za dobierku.

Nebudeme rozoberať poštové služby a naprávať ich procesné chyby. Ale poučne sa z ich chýb. O poštových službách sme presvedčení, že fungujú zle. No nefunguje podobne aj vaša lekáreň?

Koľko receptov skončí denne s pripnutým číslom a pacient sa musí únúvať znovu do vašej lekárne? Koľkokrát a koľko času vám zabralo objednanie a následné spracovanie týchto individuálnych objednávok?  Viete, ekonomika lekárne je jeden organický celok. Je pekné, že ušetríte euro-dve na optimalizácii skladových zásob, keď stratíte tri-štyri vďaka nízkej produktivite expedientov.

Tieto opakovane sa vracajúce čierne duše nie sú nový pacienti prinášajúci ďalší a ďalší obrat vašej lekárni. No napriek tomu, podobne ako spomínaná pošta, s nimi musíte opakovane pracovať.

Pritom existujú šikovné nástroje a optimalizované procesy, ktoré eliminujú tieto čierne duše. Riešenia, vďaka ktorým pacienti o vašej lekárni šíria povesť dobre zásobeného a ústretového zdravotníckeho zariadenia. Bez liekov sa zdravotná starostlivosť v lekárni poskytovať nedá.

Share Button

Vložte komentár